Statistikkerne viser, at ud af alle danskere er vores unge mellem 16 og 24 år dem der har den dårligste mentale sundhed, og mistrivslen har været stigende de seneste år; i 2023 var det 20% af de unge som mistrivedes i mindre eller større grad, og f.eks. er det i 2024 kun 49% af alle piger i 8. klasse, der er glade for hvem de er.
Derfor har TRYG Fonden nu sat fokus på at undersøge og sætte aktiviteter i gang for at afdække, afhjælpe og forebygge mistrivsel blandt vores børn og unge, og i 2024 / 2025 har TRYG Fonden givet Fonden Hedehuset i Mariagerfjord økonomisk støtte til projektet ”Vær Med”, som er sat i verden for at hjælpe unge ud af mistrivsel.
Mistrivsel er oftest forårsaget af mange samtidige udfordringer – både indre og ydre. Bl.a. udtaler mange unge, at de tror at:
- de skal være perfekte
- de skal være som de andre
- de må ikke mislykkes eller fejle
- at de skal vælge rigtigt første og hver gang
- at de har ansvaret for de voksnes følelser
Og når det sker samtidig med at livet jo ikke altid byder os de mest optimale vilkår (f.eks. skilsmisse, sorg, dødsfald, problemer i vores sociale relationer, sygdom, krig i verden, corona kriser osv), er der risiko for at trivslen sættes på en prøve. Mistrivsel dækker over tilstande fra lav livstilfredshed til f.eks. stress, angst, depression og / eller fysiske symptomer, og de typiske tegn på mistrivsel, specielt i starten, kan være symptomer så som f.eks. ondt i maven, vredesudbrud, irritation, tilbagetrækning fra sociale sammenhænge, tankemylder, ængstelighed eller problemer med at komme afsted til skolen eller fritidsaktiviteter.
Hvis man ikke hjælper de unge i deres mistrivsel, ved vi, at flere og flere vil blive voksne med mentale udfordringer, og de erfaringer man allerede har gjort, peger på, at konsekvenserne på den længere bane vil være:
- manglende tilknytning til arbejdsmarkedet
- udvikling af psykiske og somatiske sygdomme
- misbrug og kriminalitet.
”Vær Med” har valgt at sætte ind der hvor forskning og undersøgelser viser, at man bedst kan hjælpe de unge, og det gør vi via en indsats overfor de unge, samt ved at give støtte og redskaber til de voksne og fagpersoner, som er omkring de unge.
Støtte til de unge
I ”Vær Med” arbejder vi – i forhold til den unge selv – med individuelt tilpassede forløb, hvor vi møder den unge i netop dennes udfordringer. Vi hjælper dem med bl.a. at finde ressourcer, selvværd og robusthed, og støtter dem i deres afdækning af egne udfordringer og drømme.
Vi er der for den unge i forhold til ”Det gode liv” - aktiviteter, der kan åbne øjnene for de muligheder der ligger lige for og som man selv kan iværksætte med lidt øvelse og introduktion. Dette ift at underbygge motivation og relation til at starte et samarbejde omkring de svære ting.
Vi kan hjælpe den unge med bl.a. struktur og et aktivt liv, og vi kan f.eks. have en funktion som bisidder i diverse møder med sagsbehandler, skole, arbejdsgiver, etc.
Støtte til de voksne
Som forældre til en ung, kan det være svært at stå på sidelinjen og se til, mens den unge har det svært, og når vi forsøger at hjælpe, tror vi nogle gange - fejlagtigt - at problemerne går væk når vi fjerner alle de små sten og udfordringer som vi synes vi ser på den unges vej. Vi tror måske også, at alle unge er ens, og har de samme behov, og denne sammenligning gør ikke problemet mindre. Der er ikke kun én årsag til at den unge ikke er glad og derfor heller ikke kun én løsning.
Som forældre, er det ikke altid nemt at forstå, hvorfor vores børn trækker sig eller virker stressede, men f.eks. kan overstimulering spille en stor rolle. Overstimulering opstår, når vores børn og unge får for mange indtryk, for meget pres, oplever at der stilles større krav til dem – fra dem selv eller omverdenen - end de kan honorere, eller hvis de ikke har nok tid til at slappe af. Dette kan føre til, at de føler sig overvældede og måske undgår skolen eller andre aktiviteter, de normalt ville nyde.
Vores børn vokser op i en tid med internet, sociale medier og konstant information. En teenager i dag bruger gennemsnitligt over 7 timer dagligt foran en skærm, hvilket er en stor forskel fra tidligere generationer, som havde mere tid til fysisk aktivitet og afslapning uden teknologisk forstyrrelse.
Derfor står vi i ”Vær Med” klar med f.eks. samtaler med de pårørende om familiens udfordringer og viden om hvad der kan være årsag til den unges mistrivsel – og hvad løsningen kan være.
Generelt ved vi, at de unge får det bedre, når vi voksne:
- Stiller os til rådighed – inviterer til dialog - og LYTTER
- Støtter den unge i at indgå i fællesskaber
- Styrker den unges handlekraft
- Viser, at vi har tillid til at den unge selv kan
- Sænker kravene og belønner fremskridt
I ”Vær Med” hjælper vi de voksne med at huske, at vi alle kan være med til at gøre en forskel, at mistrivsel ikke er en diagnose, og at jo tidligere indsats jo bedre. Vi støtter også de voksne i at holde fokus på, at:
- Vi kan ikke alle blive astronauter eller få lige det vi ønsker os
- Smerte og modstand i livet kan ikke undgås
- Unge kan have brug for hjælp til at flytte fokus
- Give rum til den unges følelser - ikke kun pege på løsninger
Og så i det hele taget at huske, at vi alle bør gå foran som et godt eksempel.
Forleden var projektets familievejleder Iben, f.eks. ude hos en familie og ud fra deres fortælling om deres hverdag, kunne hun dele viden om hvordan man kan hjælpe den unge med at finde balancen i hverdagen, bl.a. ved at:
- Skab skærmfri tid, især inden sengetid.
- Tal åbent om, hvordan teenageren har det.
- Brug tid i naturen og engager jer i fysisk aktivitet.
- Lav kreative aktiviteter, der kan give en pause fra skærmene.
Ud over de pårørende, arbejder vi også med at udbrede viden omkring mistrivsel til alle voksne, og derfor er også f.eks. lærere, pædagoger, ungdomstrænere mv. velkomne til at kontakte os, for at få en snak om, hvordan netop de kan støtte de unge og vedligeholde et miljø med trivsel.
Og så er det vigtigt, regelmæssigt at minde hinanden om, at Vi voksne IKKE kan bære de unges byrder:
FØLELSERNE hører til hos de unge, men STØTTEN hører til hos os